'Al-Qaeda plande gifgasaanslag New York'

Icoon Terrorisme Al-Qaeda wilde een aanslag plegen met gifgas in de metro van New York. De terroristen die de aanslag wilden plegen waren al in de Verenigde Staten, maar om onduidelijke redenen is de aanslag door Ayman al-Zawahiri, de rechterhand van Osama Bin Laden, afgeblazen. Dat schrijft de Amerikaanse journalist Ron Suskind. Twee ex-veiligheidsfunctionarissen hebben het verhaal deels bevestigd. De New Yorkse politie zegt nooit van het plan gehoord te hebben.

Suskind meent dat de terroristen van Al-Qaeda in de herfst van 2002 via Noord-Afrika naar New York gereisd waren. Ze wilden waterstofcyanide of blauwzuurgas laten ontsnappen in de metro van de metropool met een zelfgemaakt apparaat. De Amerikaanse inlichtingendienst werd in maart 2003 geïnformeerd over de mogelijke aanslag door een Pakistaanse informant die nauwe banden met Al-Qaeda zou hebben. De CIA kende het zelfgemaakte apparaat al door bouwtekeningen die ze vonden in Saudi-Arabië.

De New York Times meldt dat er bij de Amerikaanse inlichtingendiensten twijfel bestaat of het plan wel echt bestaan heeft. Een veiligheidsfunctionaris zegt dat de bom niet krachtig genoeg is om alle inzittenden van een auto te kunnen doden, laat staan dat het krachtig genoeg zou zijn voor een chemische aanval op de metro. Voor die enkele doden zou een pistool efficiënter zijn.