Bush wil Guantánamo sluiten

George Bush De Amerikaanse president George Bush wil het gevangenkamp Guantánamo Bay op Cuba het liefst sluiten. Voorwaarde is dat er een goede oplossing wordt bedacht voor de "verdraaid gevaarlijke" gevangenen die daar worden gehouden. Bush liet dit weten op een persconferentie voor het Witte Huis.

Bush denkt dat het bestaan van het kamp voor sommigen 'een excuus' geeft om de Verenigde Staten te verwijten dat het niet de waarden hanteert die het zelf uitdraagt. De Europese Unie, de Verenigde Naties en Amnesty International wilden al eerder dat de VS het gevangenkamp zou sluiten. Sinds begin 2002 worden in het kamp honderden vermeende terroristen zonder proces vastgehouden. Drie Arabische gevangenen pleegden onlangs zelfmoord.

Overigens zei een Afghaanse delegatie die het Amerikaanse gevangenkamp bezocht heeft dat de omstandigheden van het kamp humaan zijn. Abdul Jabar Sabhet, minister van Buitenlandse Zaken van Afghanistan, ging naar het kamp om de leefomstandigheden van de Afghanen daar te controleren. Hij heeft met alle 96 Afghanen gesproken en "slechts één of twee" klachten gehoord. Hij verwacht dat de Afghanen die niet van ernstige feiten worden verdacht spoedig naar het land kunnen terugkeren. Daar zijn eerder afspraken over gemaakt.