'Beul van Twente' hoort weer levenslang eisen

Icoon JustitieVoor het gerechtshof in Arnhem is opnieuw levenslang geëist tegen de 50-jarige Rudolf K., beter bekend als de Beul van Twente. Eenzelfde straf kreeg hij eind vorig jaar al opgelegd door de rechtbank in Almelo. K. heeft eerder bekend dat hij in 2003 een zwerver heeft doodgestoken en in 2002 drie willekeurige mensen op straat heeft neergestoken. Daarnaast is hij de dader van een reeks geruchtmakende zeer zware gevallen van dierenmishandeling en -moorden in de periode 2000-2004, waaraan hij zijn bijnaam ontleent. Daarbij moesten vooral pony's en schapen het ontgelden.

De meeste delicten werden gepleegd tijdens proefverlof uit de tbs-kliniek waar K. verbleef in verband met een eerder delict. In 2003 kwam er een eind aan het verblijf in de tbs-kliniek doordat hij erin slaagde om zijn behandelaars om de tuin te leiden.

De advocaat van K. pleit voor een celstraf in combinatie met tbs, in plaats van een levenslange straf. Volgens zijn cliënt hebben de behandelaars tijdens zijn eerdere zeventienjarig verblijf in de tbs-kliniek "dingen kapot gemaakt" en is "zijn woede in die jaren alleen toegenomen".