'Zorgkosten stijgen niet door ongezond leven'

Icoon GezondheidEen rokende bevolking zorgt uiteindelijk voor minder zorgkosten dan een niet-rokende bevolking. Dat is ÚÚn van de opmerkelijke uitkomsten van een onderzoek dat wetenschappers van de Erasmus Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben gepubliceerd in het vakblad Medisch Contact van deze week.

In het onderzoek wordt tegengesproken dat gezond leven altijd tot minder kosten zou leiden. Ongezond levende mensen maken weliswaar per geleefd jaar meer kosten, maar compenseren dat door eerder dood te gaan. Juist in de extra jaren die gezond levende mensen leven zijn de zorgkosten vaak zeer hoog. Hierdoor zijn de uiteindelijke totale kosten voor gezonde mensen over het algemeen hoger. "Het volledig rookvrij maken van Nederland kan dus op korte termijn wel leiden tot besparingen in de gezondheidszorg, maar leidt op langere termijn juist tot extra zorgkosten", aldus het onderzoek.

Ondanks de uitkomst van het onderzoek zijn de onderzoekers van mening dat preventie van een ongezonde levensstijl grote prioriteit moet krijgen. Zij hekelen echter het feit dat de argumentatie in die discussie veelal gebaseerd is op financieel voordeel. "Het idee dat preventie geld moet opleveren is onzin", aldus het onderzoek.

Met dank aan klootmongool voor de submit.