Hirsi: NL moet mij beveiligen in VS

Icoon BinnenlandsAyaan Hirsi Ali vindt dat de Nederlandse overheid haar moet beveiligen in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit correspondentie tussen haar zaakwaarnemer, Peter Voortman, en Arjan Jonge Vos, van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), die de NRC in handen heeft gekregen. Eventueel is het ook goed als Nederland een particulier beveiligingsbedrijf inhuurt om haar te beveiligen.

Zaakwaarnemer Peter Voortman beroept zich bij Hirsi Ali's eis op de toezegging van minister Verdonk dat Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit zou krijgen. Doordat ze Nederlandse wordt of blijft, vindt hij dat de Nederlandse staat verantwoordelijk blijft voor haar beveiliging, ongeacht waar zij verblijft. Volgens hem is dat ook ooit toegezegd.

Jonge Vos noemt het verzoek "volstrekt onbespreekbaar". Hij vindt het onzin dat de Nederlandse overheid op zou moeten draaien voor de beveiligingskosten van iemand die in het buitenland voor een buitenlands bedrijf werkt. Een woordvoerder van de NCTb zei vandaag dat de Amerikaanse overheid of Hirsi Ali's nieuwe werkgever maar voor beveiliging moeten zorgen. Ook minister Donner zei vorige week iets soortgelijks, namelijk dat "zo zij naar de Verenigde Staten verhuist, zij een verantwoordelijkheid wordt van de Amerikaans autoriteiten en er overleg plaatsvindt over de manier waarop de overgang kan worden verzekerd."