Voetbal: 'Duitsland terechte winnaar in 1974'

Icoon Nederlands ElftalNiet Oranje, maar Duitsland was de beste in 1974. Uit een uitgebreide wetenschappelijke analyse van de eindstrijd tussen Nederland en Duitsland blijkt namelijk dat Die Mannschaft op die Zwarte Zondag van 7 juli wel degelijk de terechte winnaar was.

De analyse, die werd uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Team Support Systems, toont aan dat het Duitse elftal de met 2-1 gewonnen finale van 1974 allerminst gestolen heeft. Uit het analysemodel, dat de voetballers op tientallen kwaliteiten beoordeelde, blijkt immers dat de Duitsers een hogere eindscore behalen dan hun Nederlandse collega's, respectievelijk 6,1 en 5,7.

Het analysemodel van de Groninger universiteit mat naast de effectiviteit van de elftallen de persoonlijke kwaliteiten van alle individuele spelers. De Duitsers Paul Breitner en Berti Vogts (beiden een 6,9) komen uit het onderzoek naar voren als de beste spelers van Duitsland. Aan Nederlandse zijde valt deze eer René van de Kerkhof (6,8) te beurt. Johan Cruijff krijgt een 6,3 van de onderzoekers, Johan Neeskens haalt een 6,2. Het eindcijfer van Nederland valt echter flink tegen, doordat maar liefst vijf spelers een onvoldoende scoren.

Kijk voor meer voetbalnieuws op FOK!sport!