Jongens vinden bom van vijftig kilo

Twee jongens van 13 en 14 jaar hebben gisteravond een opmerkelijke vondst gedaan. Het tweetal uit Nieuw Vennep vond in het bos bij Zeewolde een vijftig kilo zware brisantbom uit de Tweede Wereldoorlog. Het Explosieve Opruimings Commando (EOC) zal de bom vandaag laten ontploffen.

De jongens kwamen de bom op het spoor met een metaaldetector. Volgens de vader van een van de jongens wisten zij niet dat ze op een bom waren gestuit. Het kostte het tweetal veel moeite het ding uit te graven. Omstanders die het tweetal zagen graven, waarschuwden de politie die op hun beurt de EOC inschakelden.

Bommetje
Eén van de jongens met de bom


Brisantbommen werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om zo veel mogelijk schade aan te richten. De bom lag niet in de buurt van bewoond gebied en er hoefden derhalve geen woningen te worden ontruimd. Wel lag de bom nabij een camping. Campinghouder Jan Klop reageert echter laconiek. "Wij schrikken nergens meer van in Flevoland. We leven nu eenmaal op de bodem van de zee en je weet nooit wat dat oplevert."

Met dank aan YubYub voor de submit.