Geweld door Russische skinheads escaleert

Icoon TerrorismeIn Rusland neemt, schijnbaar naar aanleiding naar de geboortedag van Adolf Hitler, gisteren 117 jaar geleden, het aantal racistische aanslagen flink toe. Vorige week vonden vier zigeuners en een Vietnamees de dood en werden zeven niet-blanke buitenlanders ernstig mishandeld. De daders van de misdrijven waren skinheads.

Rusland telt zo'n zestigduizend van de veelal kortgetrimde neonazi's, die volgens critici veel te slap worden aangepakt. Het is pas recentelijk, dat de Russische media aandacht geven aan de misstanden.

Vorige week werd de minister van Cultuur van de Kaukasus-republiek Kabardië-Balkarië aangevallen door skinheads die "Rusland aan de Russen" schreeuwden, en sinds kort wordt op het internet door een 'blanke patrouille' gewaarschuwd dat 'zwartkonten en andere monsters' maar beter op kunnen hoepelen uit Rusland.

Er zijn nog talloze voorbeelden van racistisch geweld te noemen. In Siberië werd een Tadzjiek uit de keuken van het restaurant waar hij werkte gesleurd, en mishandeld. Hij kon het navertellen. Twee zigeunerbroers werden vorige week doodgeschoten en in de buurt van de executieplaats werden pamfletten gevonden die de zigeunergemeenschap beschuldigde van drugshandel. In Volgograd, drongen skinheads een zigeunerkamp binnen, waarbij twee mannen werden doodgeslagen met ijzeren staven en een oude vrouw en een meisje werden ernstig mishandeld.

De zuidelijke stad Voronezh is uitgegroeid tot een bolwerk van racisten. Vorige week sloegen schooljongens een Vietnamese marktkoopman dood. Vorig jaar werd een Peruaanse student doodgestoken. Russische meisjes worden voor hoer uitgemaakt en afgeranseld, als ze met een buitenlander gezien worden. Klagen bij de politie helpt niets, 'want voor de agenten zijn zwarten hoe dan ook de schuldigen'. De moord op de Peruviaan was in Voronezh één van de maar liefst 99 racistische incidenten; een toename van 40% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Diverse Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ambassades hebben aangeklopt bij president Poetin. Het resultaat is een nieuwe wet, die racistische aanvallen bestraft met minstens drie jaar gevangenisstraf.

Met dank aan Meki voor de submit.