Verdachte loopt boos rechtszaal uit

JustitieDe 45-jarige G.K uit Alphen had gisteren geen boodschap aan een politierechter en een officier van justitie die hem in de rechtszaal de les lazen. Toen de officier zijn eis formuleerde, beende de verdachte boos weg waarbij hij en passant ook nog zijn slachtoffer bedreigde.

K. stond terecht omdat hij in september 2005 een 17-jarige scholier een kopstoot zou hebben gegeven. Dat gebeurde nadat hij ruzie kreeg met een groep fietsers die volgens hem hinderlijk in de weg fietsten. De verdachte zat zelf niet achter het stuur van een auto die last had van de fietsers, maar reed als passagier mee. Volgens de verdachte was hij uitgestapt om de scholieren op hun onverantwoorde gedrag te wijzen. Daarbij was hij uitgescholden en was er ruzie ontstaan.

De scholier, die dagelijks van Nieuwkoop naar Alphen fietst, voelt zich na het voorval onderweg minder veilig dan voorheen en eiste een schadevergoeding van 200 euro. De verdachte zei er niet over te piekeren om die te betalen. ''Het is dagelijks bal op de weg door dat gedrag. De pubers van tegenwoordig hebben geen mentaliteit in hun flikker zitten'', aldus K.

Draai om de oren
Volgens de politierechter was juist K. de kwaaie pier: ''Bij de politie kunt u klagen over gevaar in het verkeer. Dat heeft u niet gedaan. In plaats daarvan valt u mij hier steeds in de rede. U bent degene die een draai om de oren moet krijgen.''

Toen K. vervolgens de eis hoorde - 60 uur werkstraf en 200 euro schadevergoeding - liep hij boos de rechtszaal uit. ''We komen elkaar nog wel tegen'', zei hij tegen de scholier; en vlak voor hij de deur dichtsmeet riep hij: ''De volgende keer rijd ik ze gewoon dood.'' De rechter sprak vervolgens onverstoorbaar het vonnis uit en veroordeelde de man conform de eis.