Gezochte zedenverdachte promovendus VU

PolitieDe door de politie gezochte zedenverdachte Johan Frederik Stellingwerf (25) was als promovendus Ruimtelijke Economie in dienst bij de VU in Amsterdam. Er was echter al een ontslagprocedure voor hem ingesteld omdat hij sinds januari niet kwam opdagen. Merkwaardig genoeg stond hij sinds een paar maanden ook op de loonlijst van de Rijksuniversiteit Groningen als promovendus.

Van de verdachte werden deze week zijn volledige personalia verspreid. Deze zeer uitzonderlijke stap - hiervoor is ook toestemming nodig van het College van Procureurs-Generaal - werd genomen omdat het Openbaar Ministerie (OM) het opsporingsbelang zwaarder vindt wegen dan de privacy van de verdachte. Het OM vreest dat Stellingwerf zich opnieuw aan zware zedenmisdrijven schuldig zal maken. Hij ontmoet zijn slachtoffers in het uitgaanscircuit.

Inmiddels zijn er bij de politie al ruim 80 tips binnengekomen. Mensen die weten waar hij is, wordt verzocht de politie te bellen en zeker zelf geen aanhoudingsactie te ondernemen. Justitie wil overigens nog steeds niet zeggen aan welke ernstige feiten de verdachte - buiten promovendus ook fotomodel en zoon van een advocatenechtpaar uit Sassenheim - zich schuldig zou hebben gemaakt. Het zouden er wel een heel aantal zijn.


Door OM vrijgegeven foto

Modelfoto van verdachte