Chirac trekt omstreden jongerenwet terug

Icoon BuitenlandsDe Franse president Jacques Chirac wil de beruchte wet over de versoepeling van het ontslagrecht voor jongeren laten vervangen door andere maatregelen. Chirac geeft hiermee toe aan de verlangens van de vak- en studentenbonden, die wekenlang hebben geprotesteerd tegen de controversiële nieuwe wet, welke ervoor zorgt dat werknemers tot de 26 binnen twee jaar zonder enige reden mochten worden ontslagen door hun werkgever.

Om de groeiende jeugdwerkloosheid in Frankrijk toch tegen te gaan, wil Chirac andere maatregelen voor kansarme jongeren die willen werken. De aanvankelijke proeftijd van twee jaar zou één jaar moeten worden en opgaaf van redenen is altijd verplicht.

De beslissing kwam tot stand na een overleg tussen Chirac, premier De Villepin en andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen. Eind maart zei Chirac nog dat hij akkoord zou gaan met de nieuwe arbeidswet. De Villepin vindt het jammer dat het niet mogelijk is de ontslagregeling in te voeren. Voor hem is dit gelijk een forse nederlaag, omdat hij presidentiële ambities heeft. Na zijn inschattingsfouten rond de arbeidswet kan hij deze baan echter wel op zijn buik schrijven.

Met dank aan jeldrik voor de submit.