'Politie heeft voetbalsupporters mishandeld'

Icoon PolitieDe Nationale ombudsman, die als onafhankelijke partij de geschillen tussen overheid en burger behandelt, heeft in een rapport stevige kritiek geuit op het optreden van de politie Gelderland-Midden. Na afloop van de voetbalwedstrijd tussen Vitesse - FC Den Bosch in 2002, zouden politiemannen "ongecontroleerd en excessief geweld" hebben gebruikt.

In het 124 pagina's tellend rapport staat vermeld dat in gevolg van een chaos die de politie niet heeft kunnen verhinderen, individuele politiemensen met hun wapenstok FC Den Bosch supporters letsel hebben toegebracht en autoruiten hebben ingeslagen zonder redelijk doel. "Er zijn politiehonden ingezet tegen individuele supporters die geen enkele kant meer op konden, waardoor zij hondenbeten opliepen. In ťťn geval heeft een agent de ruit van een auto ingeslagen en een politiehond de auto ingejaagd, zodat de inzittenden in het nauw raakten. In een ander geval lag een man die al gebeten was, geboeid op de grond terwijl een agent de hond aanzette om nog een keer te bijten. Bovendien heeft de agent zijn voet in de nek van de man gezet en zijn hoofd tegen de grond gedrukt", zo meldt het rapport.

Enkele supporters hebben bij de politie Gelderland-Midden geklaagd over het politieoptreden. Maar ook hierop heeft de politie verkeerd gereageerd, constateert de ombudsman. Belastende verklaringen van supporters zouden niet zijn meegewogen om collega's van het korps de hand boven het hoofd te houden.