Rechts haakt af bij lijsttrekkerschap Verdonk

Leefbaar Rotterdammer Marco Pastors en onafhankelijk Kamerlid en voormalig LPF-minister Hilbrand Nawijn zullen hun plannen om met een eigen partij aan de landelijke verkiezingen deel te nemen in de ijskast zetten op het moment dat Rita Verdonk lijsttrekker wordt van de VVD. Beide politici erkennen dat de verrassende kandidatuur van Verdonk het politieke landschap op zijn kop zet.

"We hebben dezelfde ideeën. Ze heeft veel ideeën van mij overgenomen. Als zij partijleider wordt, kan ik net zo goed lid worden van de VVD. Dat is een serieuze optie", zo reageert Nawijn op hèt politieke nieuws van de afgelopen week. Ook Pastors heeft een groot vertrouwen in de minister van Vreemdelingenzaken. "Zij is een geestverwant. Verdonk weet bovendien haar rug recht te houden. Dat is een zeldzaamheid." Geert Wilders was niet bereikbaar voor een commentaar. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond stapt echter de helft van zijn aanhang over op de VVD indien Verdonk daadwerkelijk lijsttrekker wordt.

Volgens De Hond zal Verdonk de onbetwistbare 'kampioen van rechts' worden. Hij ziet amper nog ruimte voor andere groeperingen rechts van de VVD. "De verkiezingen worden dan ongemeen spannend, een gevecht tussen Wouter Bos en Verdonk, tussen rechts en links. Niet alleen de rechtse concurrenten, maar ook het CDA zal lijden onder een dergelijk gevecht", aldus De Hond. Vooralsnog is Verdonk echter dit weekend met haar familie en de liberale partijtop in conclaaf of ze zich kandidaat moet stellen. Aanstaande woensdag zal ze haar beslissing naar buiten brengen.

Met dank aan FOKwa voor de submit.