Grenzen open voor Poolse werknemers

Icoon Politiek Het kabinet heeft besloten dat werknemers uit Polen en andere nieuwe EU-lidstaten vanaf 1 januari onbelemmerd aan het werk kunnen in Nederland. Vanaf 1 mei zal personeel uit deze landen veel gemakkelijker een werkvergunning krijgen dan nu het geval is.

Momenteel duurt het aanvragen van een werkvergunning bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) nog tien weken. Door de versoepeling gaan deze aanvragen twee weken duren. Werknemers uit nieuwe EU-lidstaten kunnen op dit moment alleen in Nederland werken als er geen andere mensen voor dat werk beschikbaar zijn. Dit criterium komt per 1 januari te vervallen.

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken had eerder al voorgesteld om alle beperkingen te schrappen. Enkele CDA-bewindslieden hadden hier toen moeite mee. Ook de SP vond deze maatregel onverantwoord. Volgens de SP kan deze maatregel de arbeidsmarkt ontwrichten.

Update 20.30 uur

Staatssecretaris van Hoof heeft verklaard dat het aanvankelijk de bedoeling was dat de grens vanaf 1 mei open zou gaan. De staatssecretaris komt met name CDA-bewindslieden tegemoet, door het openstellen van de grenzen te vertragen tot 1 januari. Staatssecretaris Van Hoof heeft aangegeven de rest van het jaar nodig te hebben om aanvullende maatregelen voor te bereiden.

Deze aanvullende maatregelen moeten voorkomen dat er oneerlijke concurrentie komt. Zo kan de Arbeidsinspectie direct overgaan tot het uitdelen van boetes aan werkgevers, als zij minder uitbetalen dan het wettelijke minimum. Daarnaast zal de Arbeidsinspectie nauwer samenwerken met de Belastingdienst om zwart werk aan te pakken.

De Tweede Kamer is verdeeld over het plan. GroenLinks, D66 en VVD zijn voor. CDA en PvdA twijfelen nog. De SP is tegen.