'Verdonk en Rutte aan elkaar gewaagd'

Rita VerdonkIndien minister Rita Verdonk zich daadwerkelijk kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de VVD, dan is ze qua populariteit gewaagd aan Mark Rutte. Verdonk liet vandaag weten een kandidatuur niet uit te sluiten, en zal woensdag haar beslissing kenbaar maken. Volgens een onderzoek van TNS NIPO is Rutte electoraal beter voor de VVD, Maurice de Honds Peil.nl schat echter de kansen van Verdonk hoger in.

NIPO peilt de VVD met lijsttrekker Rutte op 21 tot 22 zetels, en Verdonk op 18 tot 19 zetels. Bij het onderzoeksbureau scoort de VVD momenteel 20 zetels. Onder de liberale achterban heeft 45 procent een voorkeur voor Rita Verdonk. 54 procent ziet echter liever Mark Rutte de kar trekken. Ook Peil.nl ziet onder de VVD'ers een grotere voorkeur voor Rutte, hoewel het verschil met 46 tegen 43 procent kleiner is. De Hond ziet Verdonk echter een stuk beter scoren bij eventuele verkiezingen.

De minister zou goed zijn voor vijf tot zeven zetels extra, die vooral bij de nieuwe partijen van Marco Pastors en Geert Wilders worden weggehaald maar ook bij het CDA. Tevens zou Verdonk geschikter zijn als premier. 'IJzeren Rita' heeft de steun van 23 procent van de kiezers, terwijl Rutte niet verder komt dan 15 procent. Beiden zouden het echter onder de huidige politieke omstandigheden ruim afleggen tegen PvdA-leider Wouter Bos.

Met dank aan FOKwa voor de submit.