School wil extreemrechts uitsluiten bij toets

Icoon OnderwijsEen middelbare school in Zweden is van plan om leerlingen die racistisch en extreemrechtse ideeën uiten, te weren van het examen maatschappijleer. De school in het stadje Kungälv wil hiermee vooral tegenwicht bieden aan een clubje van ongeveer vijftig leerlingen met extreemrechtse sympathieën. De landelijke Schooldienst is zeer kritisch over de werkwijze van de Ytterbyskolan.

Rector Anne Charlotte Brandberg wijst op een landelijk leerplan waarin staat dat de leerlingen bij maatschappijleer 'de democratische waarden moet begrijpen en democratische werkwijzen moeten kunnen toepassen'. Het principe van gelijkwaardigheid wordt echter al overschreven op het moment dat leerlingen elkaar uitschelden voor 'nikker', of elkaar toevoegen 'rot op naar het land waar je vandaan komt'. Ook bij het gebruik van termen als 'flikker', 'lesbo' en 'hoer' kan een leerling van het examen uitgesloten worden.

Ingegärd Hillborn van de Schooldienst heeft kritiek op de plannen. "Als een leerling les krijgt in de principes van democratie en vervolgens zegt dat hij de voorkeur geeft aan een dictatuur, dan is het mogelijk dat hij de democratische principes wel begrijpt maar niet aanvaardt. En het zijn kennis en vaardigheden van de leerling die moeten worden beoordeeld, niet zijn mening", vindt Hillborn. Ook de voorzitter van de Scholierenraad, Eval Thalén, gelooft niet in het uitsluiten van leerlingen: "Als je zeer christelijk bent en niet in de evolutieleer gelooft, zak je dan voor biologie?" De Ytterbyskolan in Kungälv telt 670 scholieren. Ongeveer tien daarvan dreigen te worden geweerd van het examen maatschappijleer. De school heeft de ouders van de omstreden leerlingen onlangs voor een gesprek uitgenodigd.