Kamer vreest militaire invasie op Antillen

Icoon PolitiekDe Kamerfracties van CDA, VVD en LPF vrezen voor de veiligheid van de Nederlandse Antillen. Venezuela zou bezig zijn de militaire kracht te vergroten, maar ook toekomstige instabiliteit op Cuba en Haïti zou een risico kunnen vormen. Woordvoerders van de drie partijen willen dat ministers Kamp en Pechtold de gevaren in kaart gaan brengen. Tevens moet Nederland maatregelen treffen.

"De Antillen zijn een grote gatenkaas. De tijd van aanmodderen is voorbij. Het gaat wel om de veiligheid van onze rijksgrenzen", zegt VVD-Kamerlid Zsolt Szabo. Hij maakt zich vooral zorgen over de Venezuelaanse president Hugo Chavez, die met regelmaat oorlogszuchtige taal uitslaat richting de Nederlandse eilanden die voor de kust van zijn land liggen. "Hij heeft al eens gezegd dat als Nederland één been van de eilanden afhaalt, hij er met twee benen zal binnenstappen", aldus Szabo. Volgens de VVD'er is Venezuela bezig het reservistenleger uit te breiden van 150.000 naar twee miljoen, zijn er onlangs 100.000 AK47 machinegeweren besteld in Rusland en wil het Zuid-Amerikaanse land van Spanje patrouilleboten en militaire transportvliegtuigen kopen.

Behalve de militaire risicoanalyse moet in een veiligheidsonderzoek drugstransporten, mensensmokkel en wapenhandel worden belicht, zo vinden Szabo en LPF'er Mat Herben. Hun CDA-collega Roland Kortenhorst waarschuwt ook voor Cuba, waar een toekomstige dood van de bejaarde dictator Fidel Castro voor politieke onrust kan zorgen. Nederland heeft op de Nederlandse Antillen en Aruba ongeveer duizend man aan marine- en kustwachtpersoneel. Ze hebben een fregat, twaalf speedboten, rhibs, drie patrouilleschepen, twee Fokker 60 patrouillevliegtuigen en twee helikopters tot hun beschikking.