PvdA R'dam blijft inzetten op VVD-SP-CDA

Icoon PolitiekDe collegeonderhandelingen in Rotterdam dreigen in een impasse te geraken. De VVD blijft weigeren om met de SP om tafel te gaan zitten terwijl de PvdA juist blijft aandringen op een college met CDA, VVD en SP.

De Rotterdamse PvdA-leider Peter van Heemst heeft een allerlaatste beroep gedaan op VVD-fractievoorzitter Mark Harbers om tenminste een gesprek aan te gaan met de SP: ''Het uitsluiten van partijen lijkt in Rotterdam wel een besmettelijke ziekte. Wie dat doet, plaatst zich buitenspel. Rotterdammers willen dat de stad wordt bestuurd.'' Harbers in antwoord daarop: ''Iedereen met een beetje verstand van politiek ziet dat samenwerking van VVD en SP niet kan.''

De VVD vindt dat de PvdA in Rotterdam maar eens een duidelijk keuze moet maken voor een werkbare meerderheid. Wat de VVD betreft is dat PvdA, CDA , VVD óf PvdA, GroenLinks en SP. Van Heemst blijft er echter bij dat de door hem gewenste brede coalitie, de enige voorkeur is.

De Rotterdamse gemeenteraad telt na de afgelopen raadsverkiezingen twee grote partijen: PvdA (18 zetels) en Leefbaar Rotterdam (14 zetels). Een verbond tussen die twee is door de opstelling van de Leefbaren echter onmogelijk; zij weigeren iedere samenwerking met de sociaal-democraten. De andere partijen in de havenstad hebben allen een stuk minder zetels: VVD, CDA en SP 3, GroenLinks 2 en CU/SGP en D66 één zetel.