Wilders wil herziening Grondwet

Icoon PolitiekAls het aan Geert Wilders ligt, verdwijnt het eerste artikel van de Grondwet, over gelijke behandeling en non-discriminatie. In plaats daarvan moet artikel 1 beschrijven dat de joods- christelijke en humanistische traditie de dominante cultuur in Nederland is.

Dat staat in het verkiezingsprogramma 'Klare Wijn' van Geert Wilders' Partij voor de Vrijheid (PVV), dat vandaag wordt gepresenteerd. Wilders vindt dat het artikel praktische oplossingen in de weg staat als het gaat om het integratie- en immigratievraagstuk.

Door artikel 1 af te schaffen kan de ondemocratische islam worden tegengegaan, aldus het onafhankelijk kamerlid. "Het gelijkheidsdenken maakt het onmogelijk om problemen te benoemen," vindt Wilders. "Gerechtvaardigde onderscheiden worden op de grote hoop van 'discriminatie' gegooid." Volgens Wilders hoeven ongelijke gevallen niet gelijk te worden behandeld.

Naast het goedkeuren van discriminatie wil Wilders een verbod op de bouw van nieuwe Islamitische scholen en Moskeeën, een verbod op preken in een andere taal dan het Nederlands, en het sluiten van de grenzen voor niet-westerse immigranten.

Volgens Trouw wil het kamerlid wel dat de overheid discriminatie bij disco's en sollicitatiegesprekken blijft bestrijden.

Pim Fortuyn pleitte vier jaar geleden ook voor het afschaffen van artikel 1, omdat hij vond dat het non-discriminatie artikel in strijd was met de vrijheid van meningsuiting. Deze uitspraak was destijds reden hem uit Leefbaar Nederland te zetten.