'Chef' stopt met South Park 'om Scientology'

Isaac Hayes als ChefSoulzanger Isaac Hayes is weldra niet meer te horen in de animatieserie South Park. Hayes was bijna tien jaar lang verantwoordelijk voor de donkere stem van 'Chef' Jerome McElroy, de kok in de serie. De zanger stelt echter zich niet langer in de serie te kunnen vinden, omdat bepaalde grappen 'ongepast en beledigend' zouden zijn voor het geloof.

Onzin, stelt Matt Stone, één van de makers van de serie. "Het heeft er alles mee te maken dat hij lid is van de Scientology-kerk. In een van onze afleveringen maken we daar grappen over. Tien jaar en 150 afleveringen lang heeft Isaac nooit problemen gehad met de grappen die we maken over christenen, of met het geld dat hij daarmee verdient." Afgelopen november waren de sekte en haar beroemde volgelingen Tom Cruise en John Travolta onderwerp in een aflevering van South Park. Tot dit moment zou Hayes nooit een bezwaar hebben gemaakt tegen de soms zeer grove humor. Stone verwijt Hayes hypocrisie. "Hij wil dat zijn geloof op een andere manier wordt behandeld. Volgens mij creëer je daarmee intolerantie en onverdraagzaamheid."

De 63-jarige Hayes sprak in zijn verklaring niet over de bewuste aflevering. "Op een gegeven moment maakt de satire plaats voor intolerantie en onverdraagzaamheid op het gebied van geloof. Het geloof is heilig voor veel mensen, dat moet altijd gerespecteerd worden. Ik strijd al veertig jaar voor mensenrechten. Ik kan niet meewerken aan een programma waarin het geloof niet wordt gerespecteerd."

Met dank aan Mudman voor de submit.