'Mogelijk verkiezingsfraude in Amsterdam'

Icoon VerkiezingenIn het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer worden onregelmatigheden vermoed bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen dinsdag. Allochtone stemmers zouden massaal zijn geholpen door begeleiders, die soms zelf de keuze voor de kiezer bepaalden. Het bestuur van het stadsdeel heeft de gemeentelijke Ombudsman gevraagd een onderzoek in te stellen.

Volgens De Telegraaf kregen allochtone stemmers hulp, nadat organisaties hen hadden opgeroepen om te gaan stemmen. Bij geconstateerde fraude kan er eventueel worden besloten de verkiezingen voor de stadsdeelraad over te doen. "Het moeten wel dermate uitzonderlijke omstandigheden zijn dat er reden is om te twijfelen aan de uitslag", zo stelde echter een woordvoerder van de Kiesraad. In de deelraad van Bos en Lommer heeft de PvdA een meerderheid, met 10 van de 17 zetels. Andere partijen in de raad zijn GroenLinks (4 zetels), VVD (2 zetels) en D66 (1 zetel).

Ook in andere delen van Amsterdam zijn onregelmatigheden geconstateerd. Zo zijn onder meer enkele volmachten niet voorzien van een handtekening of paraaf van het stembureau. In enkele gevallen zouden personen met drie volmachten hebben gestemd, terwijl maximaal twee is toegestaan. In stadsdeel Osdorp worden daarom alle drieduizend volmachten nog eens nauwkeurig bekeken, en is de bekendmaking van de definitieve uitslag uitgesteld tot maandag.