Communist trok 'te veel' stemmen

De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) heeft in Heiloo 'te veel' stemmen gehaald. Op basis van het stemmenaantal zou de partij twee raadsleden mogen leveren in de 19 zetels tellende raad. Probleem is alleen dat de lijst slechts één naam bevatte: die van lijsttrekker Willem Gomes. Volgens burgemeester T.J. Romeyn (CDA) van Heiloo heeft het dorp hiermee dit jaar waarschijnlijk een 'unieke' uitslag behaald.

De extra zetel van de NCPN werd nu als restzetel beschouwd. Na telling van de stemmen bleek die terecht te zijn gekomen bij GroenLinks. De zetelverdeling in de gemeenteraad van het dorp is hierdoor exact dezelfde als vier jaar geleden (de lokale partij Heiloo 2000 de grootste samen met de VVD, gevolgd door CDA, PvdA, GL en NCPN).

NCPN
De NCPN (opgericht in 1992) is de enige landelijke communistische partij die Nederland nog heeft. Landelijk stelt de partij electoraal gezien weinig voor. Na de teloorgang van de CPN in de jaren 80 - die uiteindelijk leidde tot een samengaan met drie andere kleine linkse partijen tot GroenLinks - heeft in de Tweede Kamer nooit meer een communistische partij plaatsgenomen. De NCPN is een anti-kapitalistische partij, gebaseerd op het marxisme-leninisme, de wetenschappelijke leer van Marx en Engels. De partij werd opgericht nadat de CPN opgegaan was in GroenLinks.

Thuisbasis van de NCPN zijn de noordelijke provincies, waar zich vroeger in een bepaald gebied echt een communistisch bolwerk bevond. Met de gemeenteraadsverkiezingen deed ze in 7 plaatsen mee: Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Groningen, Heiloo, Lemsterland en Reiderland. In die laatste Groningse gemeente was de NCPN vier jaar geleden zelfs de grootste, maar dit jaar verloren ze fors en eindige daar met 18% als vierde partij. In het Friese Lemsterland wist de NCPN 16% van de kiezers aan zich te binden. Verder was de partij, behoudens dus in het Noord-Hollandse Heiloo, nergens succesvol.

De opmerkelijke score die de NCPN haalde in Heiloo, in buurgemeente Alkmaar toch gezien als een 'rijkeluisdorp', zou voornamelijk te danken zijn aan de actiebereidheid en daarmee samenhangende populariteit van de lokale lijsttrekker Willem Gomes. Deze verzet zich al een tiental jaar actief tegen in zijn ogen onrechtvaardig beleid van het gemeentebestuur. Vier jaar terug nam hij de stap om zich verkiesbaar te stellen en omdat hij al lid was van de NCPN, deed hij dat namens die partij. De afgelopen raadsperiode vocht hij allerlei beslissingen aan en zette zich opvallend in voor minima. Afgelopen dinsdag verdubbelde hij zijn aanhang in het dorp tot bijna 10%. Maar omdat het een eenmanslijst was, blijft Gomes dus staan op één zetel.

Gomes zegt in het Noordhollands Dagblad dat hem een zetel ontnomen is: ''Er wordt mij een zetel afgepikt, waar ik vier jaar lang keihard voor heb gewerkt. Daar ben ik heel bedroefd over. Dit is een vreemd systeem.'' Liever had hij gehad dat de zetel leeg bleef staan, in plaats van toegevoegd aan de verdeling van de restzetels. Maar is het niet zijn eigen schuld, omdat er maar één naam op de kieslijst stond?: ''Ik heb diverse mensen gevraagd, maar ze wilden niet. Toch bewijst dit maar weer dat ook in een rechtse gemeente een communistische partij het goed kan doen. Zo gek zijn die communisten dus niet.'' (reactie Gomes om 14:00 uur toegevoegd)