Shell krijgt boete van 1,5 miljard dollar

Icoon AlgemeenEen Nigeriaanse rechtbank heeft besloten dat olieconcern SPDC, waar Royal Dutch Shell een aandeel van 30% in heeft, een boete van 1,5 miljard dollar (ongeveer 1,26 miljard euro) moet betalen aan de Ijaw-bevolking in Nigeria. Uiteindelijk zal het moederbedrijf voor de boete opdraaien. Shell gaat de uitspraak bestuderen en verwacht in hoger beroep te gaan.

Het geld moet worden gebruikt ter compensatie voor de milieuvervuiling in de Niger-delta. Het juridisch gevecht begon al in 2000. De Ijaw-bevolking, die het gebied bewoont, eist een compensatie voor de milieugevolgen van de zware olie-industrie in de regio. Het Nigeriaanse parlement had Shell al eerder gesommeerd een vergoeding te betalen aan de bevolking, maar de oliemaatschappij weigerde dat. Daarop zetten de Ijaw hun strijd bij de rechter voort.

De afgelopen maanden is de sfeer in de Niger-delta grimmig. Rebellen proberen olieconcerns onder druk te zetten door aanslagen te plegen. Verscheidene olie-installaties zijn al gedeeltelijk vernield en ook zijn enkele onderaannemers van Shell ontvoerd.

Nigeria is de achtste olieproducent ter wereld maar de meerderheid van het volk leeft in barre armoede. De rebellen strijden voor een eerlijkere verdeling van de olieopbrengst. Door de onrust is de olieprijs de laatste tijd flink gestegen. Door de onrusten heeft Shell haar productie met bijna een half miljoen vaten per dag moeten verminderen.

Shell logo


Met dank aan pberends voor de submit.