PvdA: Spotjes voor lenen verbieden

Icoon EconomieAgressieve reclame-uitingen voor leningen zouden moeten worden verboden. Dat bepleit PvdA-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl in het 'Actieplan Schulden voorkomen en Schulden bestrijden'. Ook stelt de partij voor de schuldhulpverlening toegankelijker te maken en mensen met grote schulden eerder onder toezicht te plaatsen van een bewindvoerder.

Volgens de sociaal-democraten is het aantal mensen met problematische schulden de afgelopen jaren fors toegenomen, met dertig procent. 680 duizend gezinnen in Nederland zouden te omschrijven zijn als 'arm', aldus Noorman. "Met zo'n laag inkomen hebben huishoudens zelden de financiële reserves om bijvoorbeeld de koelkast te vervangen als die kapotgaat", stelde de woordvoerder Sociale Zaken van de PvdA-fractie.

Voor mensen met een laag inkomen is het vaak onmogelijk om tegen een redelijk tarief een lening aan te gaan. Ze vallen daarom snel in handen van kredietverleners die minder hoge inkomenseisen stellen, maar wel hogere rentes vragen. Gemeenten zouden daarom kleine leningen moeten kunnen verstrekken tegen een lage rente, zo stelt de PvdA voor.