Carnavalsgrap Auschwitz valt verkeerd

Carnavalsvereniging De Meerkoetelaars uit Wieringermeer heeft tot ontzetting van veel bewoners een grap uitgehaald, waarbij een verwijzing wordt gelegd met concentratiekamp Auschwitz. In een gratis huis-aan-huiskrant van de vereniging was een grappig bedoelde foto van de poort van scholengemeenschap Wiringherlant afgedrukt.

Op de bewerkte foto is boven de schoolpoort de tekst 'Huiswerk maakt vrij' gezet; een duidelijke verwijzing naar de tekst boven de poort van concentratiekamp Auschwitz: 'Arbeit macht frei'. De tekst onder de foto maakt het er niet beter op: 'Voor de ingang van RSG Wiringherlant staat sinds kort een hek. Dat is beter voor de concentratie'.

De rector van de school noemt het een smakeloze grap: ''Het is niet alleen voor ons kwetsend, maar ook voor de mensen die de holocaust hebben overleefd. Zulke grappen maak je niet.'' Ook de burgemeester noemt de grap te triest voor woorden. Het is jammer dat zo'n leuke club zo een foute grap heeft gemaakt, aldus de burgervader.

De voorzitter van De Meerkoetelaars zegt dat de grap door een 'carnavaleske bril' moet worden bekeken. Jaarlijks wordt er met bepaalde dingen de spot gedreven in de krant. Nu was de school het mikpunt, omdat het pas geplaatste hek daar voor veel discussie zorgde: ''We hebben nooit de intentie gehad mensen te kwetsen of te shockeren.''


Lollig bedoeld, niet zo aangekomen in Wieringermeer