Superbod Talpa op rechten 1e Divisie

phroze had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon VoetbalTalpa heeft een buitengewoon hoog bod uitgebracht op de rechten van de Gouden Gids Divisie (Eerste Divisie). Aangezien de televisiezender van John de Mol de enige gegadigde is voor de rechten, biedt Talpa het symbolische bedrag van ťťn euro.

Na de samenvattingen van de Eredivisie, de Gatorade Cup (vanaf volgend jaar) en de uitwedstrijden van het Nederlands Elftal lijkt het er nu dus op dat ook de Eerste Divisie volgend jaar op Talpa te zien zal zijn. John de Mol gaf vorige week al aan dat hij een monopolie wil op het Nederlandse profvoetbal. Hij kwam diezelfde dag nog een contract voor vier jaar overeen met de KNVB. Hier betaalde hij acht miljoen euro voor.

Op dit moment zendt SBS 6 nog samenvattingen van de Gouden Gids Divisie uit, maar de zender heeft geen interesse meer. Dit is voornamelijk vanwege de hoge kosten die de wedstrijden met zich meebrengen; bijna 2,5 miljoen euro per seizoen plus een bedrag voor de exclusieve rechten.

SBS kreeg de rechten voor de Gouden Gids Divisie in 1997 omdat deze toen nog waren 'gekoppeld' aan die van de KNVB-beker. De voetbalbond verzocht SBS toen jaarlijks 1,2 miljoen euro over te maken. Deze koppeling is nu echter losgelaten, waardoor de KNVB alleen nog maar een vrijblijvend verzoek doen aan mediapartners. De Nederlandse mededingingsautoriteit NMa eist namelijk dat de uitzendrechten van Nederlandse profvoetbalcompetities individueel worden geveild.

Naast SBS toonden ook de NOS en RTL geen interesse, waardoor Talpa de rechten in de schoot geworpen krijgt. De KNVB heeft wel enige druk uitgeoefend op de zender om met een beter bod te komen. Het lage bedrag zou namelijk wel eens de strop voor enkele noodlijdende clubs kunnen worden. De clubs uit de Eerste Divisie hebben aan SBS gevraagd contractverlenging te heroverwegen. UPC heeft zich overigens gemeld om voor 100.000 euro wekelijks een duel op maandagavond live uit te zenden.

Update 20:39
De bijzondere ledenvergadering van de clubs uit de Gouden Gids divisie heeft vanmiddag definitief voor Talpa gekozen. Hierdoor zullen de wedstrijden uit deze divisie vanaf volgend jaar te zien zijn op de zender van John de Mol. De rechten zijn tot en met het seizoen 2010/2011 in handen van Talpa. Voorzitter Frans Derks van de CoŲperatie Eerste Divisie zei blij te zijn met het getekende contract.