Honderden miljoenen weg uit Palestijnse schatkist

ReinB en Tarak hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenDe Palestijnse Autoriteit is minstens 700 miljoen dollar (611 miljoen euro) kwijt. Het geld is óf over de balk gegooid of gestolen door functionarissen. Een intern onderzoek heeft dit vandaag uitgewezen.

"Er zijn vijftig zaken van financiële en bestuurlijke corruptie. De hoeveelheid geld die is verkwist of gestolen, bedraagt meer dan 700 miljoen dollar", wist de Palestijnse advocaat-generaal Ahmed Al-Meghani te melden aan de Israëlische krant Haaretz. Hij is echter bang dat het totale ontvreemde bedrag kan oplopen tot miljarden dollars.

De Palestijnse Autoriteit besteedde bijvoorbeeld 3,5 miljoen euro ontwikkelingsgeld aan een buizenfabriek die niet bleek te bestaan. De Italiaanse regering investeerde in deze spookonderneming 1,8 miljoen euro. Waar het geld naartoe is gegaan weet niemand. De afgelopen jaren heeft de Palestijnse Autoriteit meer dan 5 miljard dollar ontwikkelingsgeld ontvangen. Toch is de Autoriteit bijna blut.

Tot op dit moment zijn 25 mensen gearresteerd. Voor tien personen is een opsporingsbevel uitgegeven. Het gaat niet alleen om ambtenaren, maar ook om medewerkers van olie-, tabaks, en omroepbedrijven, aldus Al-Meghani.