Slachtoffer explosie mogelijk kluiskraker

PolitieDe 20-jarige Schiedammer die gisternacht in het centrum van Ridderkerk levensgevaarlijk gewond raakte toen een explosief afging, zou op het punt hebben gestaan een pin-automaat op te blazen. Het explosief, vermoedelijk een handgranaat, ging echter voortijdig af. Door de klap werden de kluiskraker zijn hand en een deel uit zijn bovenbeen weggeslagen.

Vlak na de explosie kwam de 20-jarige Devid van Ree uit Ridderkerk voorbij. In De Telegraaf vertelt hij: ''Op de Sint-Jorisstraat zag ik een man op straat liggen, zijn hand lag eraf, zijn darmen hingen uit zijn lichaam en hij miste een stuk uit zijn bovenbeen. Met zijn andere, nog goede, hand was het slachtoffer aan het bellen met een vriend. Heel vreemd.'' Samen met de toegesnelde 22-jarige Sander Velthuizen hebben ze met een schoenveter de arm van het slachtoffer afgebonden. Velthuizen kwam op het idee die uit zijn schoen te halen toen een riem niet voorhanden bleek.

In het AD vertelt ooggetuige A. Stout hoe hij de gewonde Schiedammer, Van Ree en Velthuizen aantrof: ''Het slachtoffer gilde alles bij elkaar. Er drong helemaal niets tot hem door. Het enige dat hij uit kon brengen was: 'stom, stom, stom'. De chaos was enorm. Overal lag bloed en op een auto waar de man naast lag, zaten stukjes vlees.''

Een vriend (of kompaan) van de zwaargewonde man bevond zich overigens ook bij het incident. De politie heeft hem, een 21-jarige Rotterdammer, aangehouden. De vermoedelijke kluiskraker was in ieder geval tot vanochtend niet in staat een verklaring te geven. Afgelopen weekend werd bij het Bachplein in Schiedam een pinautomaat opgeblazen met explosieven. De politie sluit een verband tussen de twee zaken zeker niet uit.