EU wil immigratie naar Europa stimuleren

kodak had ons via de nieuws-submit te melden:

EconomieOm de gevolgen van de vergrijzing in Europa tegen te gaan is de Europese Commissie een voorstander van het stimuleren van migratie naar de Europese Unie. Dit moet voorkomen dat er de komende 20 à 30 jaar een tekort aan arbeidskrachten ontstaat.

Tussen 2010 en 2030 zou arbeidspotentieel in de EU met wel twintig miljoen mensen kunnen afnemen. Vanaf 2010 sterven er meer Europeanen dan er geboren worden.

Gisteren deed Eurocommissaris voor justitie Franco Frattini een aantal voorstellen om de komende problemen het hoofd te bieden. Het betrof met name plannen om hoogopgeleide migranten aan te trekken. Een algemeen beleid in de EU moet voorkomen dat onevenredig veel van zulke migranten in de Verenigde Staten, Canada en Australië belanden in plaats van in Europa. Frattini stelde voor om hoogopgeleiden en geschoolde arbeiders sneller in aanmerking te laten komen voor een permanente verblijfsstatus. Ook wil hij dat seizoensarbeiders visa krijgen waarmee ze de EU meermaals in en uit kunnen.