Eerste homohuwelijk in Verenigd Koninkrijk

SubheaderAls eerste homostel in het Verenigd Koninkrijk hebben de Noord-Ierse Grainne Close (32) en haar Amerikaanse vriendin Shannon Sickels (27) elkaar het jawoord gegeven in het stadhuis van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Een nieuwe wet voor partnerregistratie werd maandag van kracht in Noord-Ierland. Engeland, Schotland en Wales volgen twee dagen later.

In een ceremonie die twintig minuten duurde, wisselden Close en Sickels ringen en hun belofte van eeuwige trouw. "We zijn bevoorrecht dat we hier vandaag kunnen staan", zei Close. Bij het verlaten van het stadhuis bleek dat niet iedereen er zo over dacht. Onder meer christelijke evangelisten protesteerden. Een Schotse priester riep een lesbisch stel toe dat hun zondige levensstijl God een gruwel was. "U zou in uw handen knijpen met deze vrouw", pareerde een van de vrouwen. "Tot ziens bij de hemelpoort, vriend."

De nieuwe wet, die in veel andere Europese landen al van kracht is, geeft homostellen dezelfde rechten op het gebied van erfrecht en eigendomsrecht als getrouwde hetero's nu hebben. In Engeland, Schotland en Wales zijn meer dan zeshonderd homostellen van plan zich woensdag te laten registreren.