'Amsterdammers moeten vriendelijker worden'

Laetitia GriffithAmsterdammers zijn onvriendelijk en weinig gastvrij. Dat vindt wethoudster Laetitia Griffith (Economische Zaken). Griffith, die tevens lijsttrekker is van de VVD in de hoofdstad, is bezig een publiciteitscampagne voor te bereiden die de Amsterdammers gastvrijer en behulpzamer moet maken.

"Op straat mag het ook iets vriendelijker. Je kunt toch wel iemand met een zware koffer of buggy even helpen met uitstappen uit de trein of tram?", stelt Griffith in een interview in Het Parool. Ze hoopt te bewerkstelligen dat toeristen voortaan met open armen worden ontvangen. "In Australië stond ik eens met een plattegrond in mijn hand toen iemand uit zichzelf aan mij vroeg of hij mij de weg kon wijzen. Ik vond dat heel bijzonder. Als hier iemand met een plattegrond in zijn hand op straat staat, is dat het teken om er met een grote bocht omheen te gaan."

Vooral taxichauffeurs en horecapersoneel zouden zich de kritiek mogen aantrekken. Maar ook andere hoofdstedelingen moeten gastvrijer worden. "Ik zou willen dat iedereen zich ambassadeur van de stad voelt", zegt Griffith. Uit onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek blijkt dat 67 procent van de Amsterdammers zelf ook vindt dat de gastvrijheid beter kan.