Rutte: Selectie van student tijdens eerste jaar

Aether en Hayley hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OnderwijsStaatssecretaris Rutte (Onderwijs) wil dat universiteiten en hogescholen hun studenten tijdens het eerste jaar gaan selecteren. Volgens bronnen in het hoger onderwijs staat dit in een wetsontwerp dat Rutte heeft ingediend en waar het kabinet zich vrijdag over zal gaan buigen.

De instellingen mogen hun opleidingen op verschillende niveaus gaan aanbieden. Studenten die niet goed presteren, mogen niet op het hoogste niveau studeren.

Studentenvakbond LSVb is niet enthousiast over het selecteren van studenten na het eerste trimester van de propedeuse. LSVb-voorzitter J. Mijs wil dat studenten zelf beslissen over de voortgang van hun studie. Ook is het volgens Mijs onmogelijk om studenten zo vroeg al te beoordelen: "Dan kun je nog niets zeggen over hun prestaties."

Mijs ziet liever dat er meer eisen worden gesteld aan mbo'ers die een opleidingen willen volgen aan een hogeschool en studenten met een hbo-propedeuse die een universitaire opleiding willen volgen. Bij deze studenten moet worden nagegaan of de vakken die ze hebben gevolgd wel aansluiting hebben met de vervolgstudie.

Volgens de vereniging van universiteiten VSNU is het plan "slordig en zonder duidelijke visie" en bovendien niet precies in het onderscheid tussen universiteiten en hogescholen. Verder vreest de vereniging dat de plannen van Rutte het wetenschappelijk onderzoek van universiteiten ondermijnen. "Universiteiten moeten zelf kunnen bepalen hoe ze studenten selecteren."