Greenpeace beboet voor vernielen koraalrif

RRRobert (herschreven) en ISS hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenMilieuorganisatie Greenpeace is door de Filipijnse autoriteiten beboet, omdat haar schip, de Rainbow Warrior II, een koraalrif bij de Filipijnen heeft beschadigd. De boete die de milieuorganisatie moet betalen bedraagt ruim 10.000 euro.

Gisteren liep het schip vast in het Tubbataha Reef Marine Park, een zeepark dat op de lijst van werelderfgoederen van de Unesco staat. Hierdoor werd ruim honderd vierkante meter koraalrif beschadigd. Eco Matser, een woordvoerder van Greenpeace Nederland, zegt in een reactie het ongeluk erg te betreuren. "Je gaat er toch juist heen om de zaak te beschermen." Matser verklaarde dat het ongeluk kon gebeuren, doordat de Filipijnse regering zeekaarten had verstrekt die niet klopten. "De bemanning dacht nog anderhalve mijl van het koraal af te zitten. Bovendien was er iemand van het park zelf aan boord." Desondanks erkent Greenpeace de verantwoordelijkheid voor de toegebrachte schade en zal zij daarom de boete gewoon betalen.

De Rainbow Warrior II vaart sinds dit weekeinde opnieuw in het gebied. Het schip neemt deel aan een actie die het gebruik van meer milieuvriendelijkere energiebronnen moet stimuleren. Vanaf de Rainbow Warrior onderzocht de bemanning ondermeer het effect van broeikasgassen op koraal.