'Politiek pakt terreur na moord Van Gogh beter aan'

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek van Maurice de Hond, gehouden in opdracht van het NOS Journaal, blijkt dat een meerderheid (63%) van de Nederlandse bevolking vindt dat de politiek na de moord op Theo van Gogh bereid is harder op te treden tegen potentiële terroristen. 'We' voelen ons ook weer veiliger dan net na de moord op de film- en opiniemaker; ruim 75% zegt zich nu veilig te voelen tegen 61% net na de moord.

Vlak na de moord vond 53% van de Nederlanders dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland niet meer bestond, nu is nog 38% die mening toegedaan. Volgens De Hond zijn vooral onder aanhangers van rechtse partijen mensen te vinden die menen dat er geen vrijheid van meningsuiting meer is.

Groep
Van alle Nederlanders is 50% van mening dat Van Gogh door zijn provocaties bewust het risico heeft genomen dat hem iets zou overkomen. Kort na de moord was dat nog maar 33%.

Zo'n 25% van de Nederlanders vindt dat de overheid de moord op Van Gogh had kunnen voorkomen; een jaar geleden was dat nog 43%. Er zijn wel meer mensen gaan denken dat Van Gogh niet door één persoon is vermoord. Net na de moord dacht 64% dat de filmmaker door één individu om het leven was gebracht. Nu stelt 59% dat een groep er achter zit.

Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders overwegen serieus om te emigreren. Vorig jaar lag dat aantal nog op één miljoen.