NS presteert onder de maat

TreinDe Nederlandse Spoorwegen krijgen het niet voor elkaar om voldoende treinen op tijd te laten rijden. In de eerste helft van dit jaar heeft de NS dan ook onder de maat gepresteerd. Dat heeft Staatssecretaris Schultz van Verkeer aan de Tweede Kamer geschreven. Daar komt nog bij dat de informatie aan reizigers bij storingen te karig is. Bij vertragingen kregen reizigers in de trein afgelopen halfjaar in 29 procent van de gevallen informatie. Afgesproken was echter 35 procent.

De staatssecretaris heeft de NS nu om opheldering gevraagd. In het prestatiecontract met de overheid staat dat de NS dit jaar 86,5 procent van de treinen op tijd moet laten rijden. Tot en met juni dit jaar lag dat percentage op 85,6 procent. De NS staat er niet bepaald bekend om treinen in de herfst en winter wel op tijd te kunnen laten rijden, dus Schultz maakt zich zorgen om dit percentage.

NS wijt de slechte cijfers aan het grote aantal rampdagen. Volgens president-directeur A. Veenman van NS wordt het een "forse uitdaging" om de beloofde punctualiteit te halen.