'Religie een oplossing voor armoede en oorlog'

Agnes van ArdenneReligie kan een deel zijn van de oplossing voor armoede en conflicten. Dat stelde CDA-minister voor Ontwikkelings-samenwerking Agnes van Ardenne op een conferentie. In het Kennisforum Religie en Ontwikkelingsbeleid wisselen beleidsmedewerkers, wetenschappers en 'werkers in het veld' over de rol van religie binnen het onderwijs en de gezondheidszorg.

Van Ardenne stelde dat geloof vaak wordt gezien als probleem, terwijl religieuze instellingen in delen van Afrika meer dan vijftig procent van de gezondheidszorg en educatie verzorgen. Een ander goed voorbeeld is volgens de minister de Amsterdamse Aya Sofya-moskee, waarvan de voorzitter maandag met premier Balkenende een protocol ondertekende om extremisme in eigen kring uit te bannen. Op deze manier kunnen 'religieuze organisaties' een 'positieve bijdrage leveren aan een vreedzame wereld', zo stelde Van Ardenne.

Op de conferentie in Soesterberg werd eveneens gedebatteerd over hoe religie vrede en veiligheid kan realiseren. Alle Nederlandse ambassades in ontwikkelingslanden moeten in hun plannen vanaf 2008 rekening houden met de rol van religie. In concreto betekent dat dat religieuze organisaties worden betrokken bij het beleid van de ambassades.