Leger Israël trekt nederzettingen binnen

Israël In de Gazastrook is afgelopen nacht begonnen aan de ontruiming van de 21 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Daarmee is een begin gemaakt aan de overdracht van de Israëlische gebieden aan de Palestijnen. Honderen Israëlische militairen zijn opgetrokken naar Neve Dekalim, de grootste joodse nederzetting in de Gazastrook. Als protest hadden kolonisten de hoofdingang geblokkeerd. Militairen zijn na middernacht begonnen met de verwijdering van de blokkades. Honderen bewoners hebben zich daar verschanst.

Met ingang van maandag heeft Ariel Sharon de aanwezigheid van kolonisten in dit deel van de bezette gebieden voor illegaal verklaard. Het leger deelt van huis tot huis dwangbevelen uit. Daarin staat dat de 9000 joden voor woensdag moeten vertrekken, anders worden ze met harde hand verwijderd. Verwacht wordt dat de kolonisten zich fel zullen verzetten tegen de ontruiming. Sinds zondagavond mag niemand de gebieden meer in.

Met de volledige Israëlische terugtrekking is een einde gekomen aan de bezetting van de Gazastrook, die het Israëlische leger na de Zesdaagse Oorlog in 1967 was begonnen.