'Amsterdam Pride geslaagd, maar nog te wit'

Icoon Binnenlands nieuwsHet jaarlijkse homo-evenement Amsterdam Pride is volgens organisator Siep de Haan nog 'te wit'. Dat zei De Haan zondag tijdens het slotfeest. Het festijn bereikt te weinig allochtonen. Volgens de organisator moet het onderwijs worden ingezet om met name de allochtone jeugd voor de Gay Pride te interesseren.

"We moeten wat minder wiskundelessen geven en wat meer les in respect hebben voor elkaar", bepleitte De Haan, die overigens zelf wiskunde op een middelbare school in Utrecht doceert. Hij sprak grote tevredenheid uit over het verloop van het feest. In vier dagen bezochten ongeveer 450.000 mensen de Amsterdam Pride, met als hoogtepunt de Canal Parade waar 350.000 bezoekers op af kwamen.

De Amerikaanse homoactivist Chris Crain, die tijdens koninginnenacht in Amsterdam werd mishandeld, was eregast van het evenement. Volgens De Haan maakte Crain, die donderdag de Amsterdam Pride opende, indruk. "Ik geloof dat het kwartje is gevallen dat echt iets gedaan moet worden aan het toenemend homogeweld, ook in Amsterdam." Volgens een politiewoordvoerder hebben zich tijdens de Gay Pride nauwelijks ongeregeldheden voorgedaan. In het weekend werden twee mannen gearresteerd die bij wijze van grap via sms met een aanslag dreigden.

Canal Parade 2005