Doodstil niet langer doodstil

Aether had ons via de nieuws-submit te melden:

Het is lang niet meer zo stil als de plaatsnaam doet vermoeden in het Groningse gehucht Doodstil. Sinds het gehucht de titel "Mooiste plaatsnaam van het land" won is het plaatsje een toeristische trekpleister geworden.

"Touringcars rijden er af en aan en het plaatsnaambord siert intussen al menig studentenkamer op", zegt de eigenaresse van de plaatselijke camping. Ook komen er steeds meer wandelaars, fietsers en bootjes voorbij. Wat de toeristen komen doen,is haar een raadsel. "We hebben hier helemaal niks, geen dorpscafť,geen terrasjes en geen winkel". Alleen het plaatsnaambord, vorige week opnieuw gestolen,lijkt in trek.

Het bord toen het er nog hing


Betekenis
Doodstil slaat overigens niet terug op de rust in het Groningse dorp, maar op een brug over het Boterdiep. Til is een brug. Deze was eigendom van de boerenfamilie Dode of Doede, aldus de gemeente Eemsmond.

Er doet ook nog een ander verhaal de ronde over het ontstaan van de plaatsnaam. Zo zou er op dezelfde plaats een pontje over het Boterdiep hebben gevaren. Het pontje zonk echter op mysterieuze wijze door een golf, toen het een lijkkist naar de overkant bracht. Toen werd de 'dodenbrug' gebouwd.