'Liegende huisartsen zaaien angst'

"Het bewust vergroten van onzekerheid en het zaaien van angst met behulp van leugens, het opzetten van een sociaal masker met als doel het eigen salaris op te krikken, is huisartsen onwaardig en ondermijnt hun geloofwaardigheid", zo staat te lezen in een ingezonden brief in de Volkskrant van de drie Tweede Kamerleden Siem Buijs (CDA), Edith Schippers (VVD) en Bert Bakker (D66). De leden van de drie coalitiepartijen halen hiermee hard uit naar de huisartsen die al enige weken actie voeren tegen het nieuwe zorgstelsel.

Volgens de Kamerleden is het de huisartsen niet om dat stelsel te doen maar is hun werkelijke streven het salaris op te krikken met zeker tien procent.

Voorzitter Bas Vos van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is des duivels. "Het is een rechtstreekse oorlogsverklaring". Hij overweegt dan ook vandaag niet naar het geplande overleg met minister Hoogervorst van Volksgezondheid te gaan. Volgens hem strooien de coalitiepartijen zand in de onderhandelingsmachine.

Gisteren stemde de Eerste Kamer overigens nog in met het nieuwe zorgstelsel dat vanaf 1 januari in moet gaan.

Update 09:54 uur
Bas Vos van de LHV wil dat minister Hoogervorst afstand doet van de brief. Aangezien het overleg om 13:30 uur zou beginnen, wil hij dat dit voor 12:00 uur gebeurt. De minister is dit echter niet van plan. De bewindsman heeft namens een woordvoerder laten weten er 'volledig buiten' de brief te staan.