Vlaamse kroegbaas boycot Nederland

Icoon opmerkelijk nieuwsHet Nederlandse NEE tegen de Europese Grondwet is voor een kroegbaas uit Vlaanderen reden om een maandlang geen Nederlandse producten te verkopen. Arne Mortelmans, eigenaar van café 't Werrek in het Vlaamse Wijgmaal, weigert tevens Franse verkoopwaar in zijn zaak.

Mortelmans (36) zegt het verschrikkelijk te vinden dat de buurlanden van zijn land tegen de Europese democratie hebben gestemd. De actie is echter meer symbolisch dan dat hij verwacht de Nederlandse economie ermee op de knieën te krijgen. "Behalve een paar plakjes Goudse kaas op de boterham verkocht ik toch al niks uit Nederland", zegt de bareigenaar. Franse wijn en brie is de komende maand echter ook uit de gratie in zijn café. Tevens heeft de man zijn zomervakantie in Frankrijk geannuleerd.

"Ik wil vooral bereiken dat mensen meer over Europa gaan denken en praten. Ik wil ze wakker schudden. Want nu onthouden ze alleen de slechte dingen", stelt Mortelmans. Hij is van mening dat de kloof tussen Europa en de bevolking weg moet. Zelf zegt hij vrij veel te weten van hoe Europa in elkaar zit. Een vriend van zijn moeder was adviseur van de Europese Commissie in Brussel.