Kikker-ringtone op nummer één in Engelse hitparade

Iedereen kent hem ondertussen wel. De reclame komt meerdere keren voorbij op de televisie. Crazy Frog. De irritante kikker, inclusief helm, op zijn denkbeeldige brommer bekend van de ringtone.

Het beestje is ondertussen zo bekend dat er van het kikkerdeuntje nu ook een single gemaakt is, genoemd Axel F. Het opmerkelijkste is nog wel dat hij op nummer 1 komt in de Britse hitparade vóór Coldplays nieuwe single Speed Of Sound.

De basis van het deuntje komt uit Zweden. Computer-verkoper Daniel Malmedahl, nu 24, maakte op zijn zeventiende een computer-karikatuur van het geluid van de tweetaktmotor van de brommer van zijn vrienden. Het irritante maar komische gepruttel belandde op internet, en werd een rage.

Vervolgens maakte de Duitse dance-act Bass Bumpers er een muziekje bij, met behulp van Harold Faltermayers tune van Beverly Hills Cop. De 27-jarige Erik Wernquist maakte de animatie die Frog zijn "gezicht" gaf, en zo werd de kikker een ringtone/single-fenomeen. In Nederland is Axel F nog niet op single uit. Michel Admiraal, projectmanager bij GFK Megacharts dat de Nederlandse hitparades samenstelt: "Ik heb het nog niet voorbij zien komen. Maar zodra het als single is verschenen kan het meetellen voor de hitparade. Het zou ook in Nederland de eerste keer zijn dat een ringtone de hitparade haalt."