Minder moord en doodslag in Nederland

Het aantal gevallen van moord en doodslag in Nederland neemt af, zo meldt dagblad Trouw vandaag op gezag van onderzoekster Simone van der Zee. Oók gezinsdrama's waarbij een ouder de partner en kinderen ombrengt komen minder voor. Van der Zee baseert zich op de database van de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI). Deze laat zien dat er een gestage daling is van dodelijke delicten.

Sinds 1992 is er een dalende lijn te zien in het aantal geregistreerde moorden en gevallen van doodslag - waarbij er geen sprake is van een vooropgezet plan iemand dood te maken. In 1992 ging het om 284 doden, in 2004 kwam de NRI-registratie uit op 204. Kinderen lopen de meeste kans gedood te worden, vooral door de moeder die het niet aankan na de geboorte. Daarna lopen jongeren tussen 16 en 30 de grootste kans vermoord te worden. Die gaan op stap, hebben meer contacten dan andere leeftijdscategorieën en lopen daardoor meer risico in botsing te komen met anderen.

Bekende
In 80% van de gevallen is de moordenaar een bekende van het slachtoffer. Het oplossingspercentage is ook 80%. Dat heeft alles te maken met het feit dat de dader doorgaans familie of een bekende is.

Seksuele lustmoorden op kinderen komen haast niet meer voor. Vanaf 2001 staat er in de NRI-database geen vermeld.

Schokkende zaken als de twee vaders die onlangs hun vrouw en kinderen doodmaakten, komen niet méér voor dan voorheen. In 1998 waren er namelijk vier van zulke gevallen. Het is een misdaad van alle tijden.