Bar winterweer NL mogelijk nog extremer

Icoon Binnenlands nieuws Veel sneeuwpret vandaag met plaatselijk een laag van ruim vijftig centimeter. In het noorden van het land is het reeds droog, maar de actieve sneeuwzone trekt nu langzaam zuidwaarts. Plaatselijk kan nog tien centimeter vallen. Het dikke pak sneeuw is te danken aan een actieve depressie die boven ons land nagenoeg stil kwam te liggen.

Hoewel het meteorologisch gezien al officieel lente is, lijkt daar in de verste verte nog geen sprake van. Morgennacht zou zelfs het kouderecord verbroken kunnen gaan worden, aldus Meteo Consult. Dit zou een temperatuur van beneden de -15 graden betekenen. Wanneer het opklaart boven een dik sneeuwdek en de wind wegvalt, is dit mogelijk volgens Helga van de Leur, eerder op de radio van vandaag.

Sneeuwval van deze omvang is hoogst uitzonderlijk. Het KNMI meldt dat er op sommige plaatsen in Noord-Holland de tot stand gekomen sneeuwlaag gemiddeld eenmaal per eeuw voor komt. Vrijdag volgt nieuwe sneeuwval, morgen wordt het overal droger.

Heel Nederland heeft de unieke beelden op de (digitale) plaat vastgelegd. Zo ook op het FOK!forum. Talloze users hebben in een aantal topics honderden foto's gepost. Voor de liefhebbers een overzicht van de draadjes:

Sneeuwfoto's deel 2
Sneeuwfoto's deel 3
Sneeuwfoto's deel 4
Sneeuwfoto's deel 5
Carboarden!!
Weerfanaten komen hier samen.
Submitter:  Bron: FOK! (KNMI, MC e.a.)