Marokkaans manifest tegen anti-terreurbeleid

Een geschakeerd gezelschap van Nederlandse Marokkanen heeft een manifest opgesteld waarin ze zich keren tegen de strijd van de regering tegen het islamitisch terrorisme. De opstellers van het stuk zeggen dat de spanningen tussen de diverse bevolkingsgroepen alleen maar toenemen, ''omdat de regering repressie centraal stelt en meegaat met degenen die de islam als de oorzaak van terrorisme zien''.

Het manifest is opgesteld naar aanleiding van de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh. Volgens de verklaring leidt de strijd van de regering vooral tot meer haat en onbegrip en vergroot het de kans op het ontstaan van radicalisme en extremisme.

In het stuk wordt ook de houding van Nederland in de Irak-oorlog onder vuur genomen. Ons land steunt volgens de opstellers ten onrechte de ''bezetting'' van Irak. Daarmee vervreemdt de regering zich vooral van Nederlanders met een islamitische achtergrond, zo menen de schrijvers van het manifest.

Gelijke behandeling
Het manifest roept met name op tot een gelijkwaardige plaats van Marokkanen in de Nederlandse samenleving. Volgens Fenna Ulichki van de Marokkaanse vrouwenvereniging valt er nog veel te verbeteren aan de rechts- en arbeidspositie van vrouwen. De Nederlandse overheid zou er volgens haar voor moeten zorgen dat Marokko echtscheidingen die in ons land zijn uitgesproken, gaat erkennen.

Marokkaanse jongeren, die zich nu vaak buitengesloten voelen, moeten gelijke kansen op de arbeidsmarkt krijgen. Ook moet er een einde komen aan alle vormen van discriminatie.

Voormalig GroenLinks-lijsttrekker Mohammed Rabbae, zelf van Marokkaanse afkomst en medeopsteller van het manifest, vindt dat minister Rita Verdonk ''een minister van desintegratie'' is: ''Ze wil allochtonen zonder overleg disciplineren''. Volgens hem moet Verdonk haar toon veranderen, en niet langer met een ''arrogante en koloniale'' houding regeren, maar ook luisteren naar Marokkanen.

Het manifest, dat inmiddels wordt gesteund door 170 Marokkanen en Marokkaanse organisaties, roept het met de dood bedreigde Kamerlid Ayaan Hirsi Ali op nu eens in het openbaar met de Marokkanen in debat te gaan.


Rabbae: Verdonk moet stoppen met arrogant en koloniaal reageren.

-
Bij het manifest behorende website: Marokkaansinitiatief.nl.