Toiletborstel heeft mafste waarschuwingslabel

De waarschuwing "Niet gebruiken voor persoonlijke hygiëne" heeft de prijs gewonnen voor het mallotigste waarschuwingslabel van 2004. Het betreft een deel van de handleiding voor een toiletborstel. De verkiezing wordt elk jaar gehouden in de Amerikaanse staat Michigan, om te laten zien dat de bezorgdheid over het juist gebruiken van producten heeft geleid tot de meest bizarre en overdreven waarschuwingen.

Andere maffe waarschuwingen die hoog eindigden waren "dit product beweegt wanneer het wordt gebruikt", een opschrift op een scooter, en "haal er nooit eten of andere dingen uit als het product bezig is", hetgeen een waarschuwing voor een blender betrof. En dan was er ook nog de geweldige waarschuwing bij het gebruik van een koortsthermometer: "Na rectaal gebruik niet meer oraal gebruiken".

De organisatoren hopen met de verkiezing een einde te maken aan de soms belachelijk lange waarschuwingenlijst op veel producten van tegenwoordig. Ze menen dat veel mensen ze niet volledig meer lezen, waardoor de situatie juist onveiliger wordt. Ook wil men een einde maken aan de vele "onnodige rechtszaken", waarbij bedrijven voor het ontbreken van de gekste dingen voor de rechter worden gesleept. De winnende labels werden overigens gekozen door de luisteraars van een populaire radioshow in de ochtend in Detroit.