Mineraal op Mars bewijst aanwezigheid water

De Marsrover Spirit heeft een mineraal op Mars ontdekt dat op geen enkele andere manier gevormd kan zijn dan dat er water aan te pas is gekomen, meldt Jet Propulsion Laboratory.

In het verleden werd er al hematiet ontdekt, wat voornamelijk in aanwezigheid met water ontstaat, maar hematiet kan in tegenstelling tot het nieuw ontdekte mineraal ook gevormd worden zonder water.

Het feit dat het ontdekte mineraal goethiet alleen gevormd kan worden in aanwezigheid van water, en op geen enkele andere manier, suggereert sterker dan alle andere aanwijzingen dat er water op Mars aanwezig geweest moet zijn, aldus Dr. Goestar Klingelhoefer.Ook meldt de NASA dat de lucht van Mars momenteel bedekt is met wolken. Deze wolken ontstaan doordat de eigenschappen van het seizoen het toelaten wolken te laten ontstaan. De gevormde wolken bestaan uit water-ijs en zijn vergelijkbaar met cirrus-wolken op aarde.

Eerdere foto's van de Hubble telescoop toonden al een met wolken bedekte Mars, maar voor het eerst zien wij nu ook vanaf het oppervlakte van de planeet de wolken.


Mars met wolken gezien door de Hubble-telescoop