Bewezen dat duiven echt aardmagnetisme voelen

Icoon Wetenschappelijk nieuwsWetenschappers hebben bewezen dat duiven het magnetische veld van de aarde kunnen voelen. Hun indrukwekkende navigatievermogen blijkt voort te komen uit kleine magnetische deeltjes in hun snavel. De theorie dat ze zouden navigeren op geuren, lijkt hiermee teniet gedaan te zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van North Carolina. Daar hebben ze duiven getraind in een grote houten tunnel waardoorheen een magnetisch veld geleid kon worden. De duiven konden reageren op het feit of het magnetisch veld ingeschakeld werd, of het magnetisch veld uitgeschakeld werd.

Om te kijken hoe de magnetische signalen naar de hersenen geleid worden hebben de wetenschappers de ophthalmische vertakking van de trigeminale zenuw die van de bovensnavel naar het brein leidt doorgesneden. Het gevolg was dat ze geen onderscheid tussen aardmagnetische en kunstmatige magnetische velden meer konden onderscheiden. Echter, toen de olfactorische zenuw die geursignalen doorgeeft doorgesneden werd, bleek het dat ze nog prima konden navigeren.