Jeugdige DDoS'sers langer de cel in

De twee jonge inwoners van Breda die vastzitten wegens het platleggen van diverse overheidssites middels een DDoS-attack, blijven voorlopig in de cel. Hun voorarrest is vrijdag met 10 dagen verlengd. Justitie beschuldigt het tweetal van het opzettelijk verstoren van geautomatiseerd werk, met het gevaar voor verstoring van de dienstverlening (art. 161 Sexies WvSr.) Als gevolg van de aanval waren de overheidswebsites vier dagen onbereikbaar. Het duo zou verder ook onder meer het weblog GeenStijl hebben geDDoSt.

De twee jonge mannen werden dinsdag aangehouden. Twee woningen werden doorzocht, waarbij computers en apparatuur in beslag werden genomen. Eén van de twee is de 18-jarige Bredanaar Eric de V., die zich opwierp als woordvoerder van de hackersgroep '0x1fe'.

De andere jongeman die vastzit gebruikte op internet de nickname D-Deamon. Weblog GeenStijl meldde vrijdag dat dit een zoon van de manager van een bekende soapster is.

De overheid begon eind oktober al met een civielrechtelijke procedure tegen de DDoSsers om schadevergoeding af te dwingen. Ook andere gedupeerden, waaronder GeenStijl, lieten eerder weten forse schadeclaims te zullen indienen. Naar verwachting zal alleen de overheid al tienduizenden euro's claimen.