[update] 'Prins Bernhard is niet dood'

Een hardnekkig gerucht deed vanmiddag de ronde dat Prins Bernhard (93) zou zijn overleden. Verschillende weblogs, waaronder VolkomenKut, refereerden aan een topic dat liep op het forum van FOK!. Daarin werd door meerdere users gemeld dat er wellicht een mededeling op komst was over de dood van het oudste lid van het Nederlands Koninklijk Huis.

Tot laat in de middag werd er gespeculeerd over radio-uitzendingen die zouden worden omgegooid, en extra nieuwsuitzendingen die aanstaande waren. Een eerste ontkenning van het bericht kwam van royalty-verslaggever Marc van der Linden op radiostation Noordzee FM. Hij meldde dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de geruchten tegenover hem weersproken had. Van de Linde noemde het FOK!forum als bron voor de geruchtenstroom.

In de loop van de middag kwam een bericht naar buiten dat de gezondheid van Bernhard sinds een poliklinische ingreep vorige week juist verbeterd was. Het leek daarmee uitgesloten dat er een overlijdensbericht stond aan te komen. In een telefonische verklaring aan FOK! meldde RVD-woordvoerder Chris Breedveld even later dat er van een overlijden echt geen sprake was. Breedveld denkt dat de verwarring is ontstaan doordat de prins vanochtend een routine-onderzoek heeft ondergaan in het ziekenhuis, naar aanleiding van de ingreep van vorige week. Bernhard zou het goed maken, en verbleef thuis op paleis Soestdijk, aldus Breedveld.

Prins Bernhard tijdens defilé van vorig jaar
Prins Bernhard maakt het naar omstandigheden goed

Update 23:49
Het gerucht dat prins Bernhard zou zijn overleden heeft voor beroering in de Nederlandse media gezorgd. De NCRV zou al bezig zijn geweest met het monteren van een speciale uitzending, en op het Mediapark in Hilversum werd Studio 7, die alleen bij speciale gelegenheden wordt gebruikt, in gereedheid gebracht. RTL Boulevard en SBS Shownieuws besteedden vanavond aandacht aan de hoax, en ook Dolf Janssen noemde het gerucht in het tv-programma VARA Laat. Het is niet bekend hoe het gerucht precies is ontstaan.